1 op de 5 heeft een Burn Out. You Lucky Bastards!

Total
30
Shares

Je voelt dat je eigenlijk vrijer wilt leven, meer in overgave, vol levensplezier. Maar echt je manier van leven veranderen, ook al denk je dat je het graag wilt, is helemaal niet zo gemakkelijk. Want je leventje zoals het nu is, is namelijk best wel enigszins comfortabel. En om dat nu op te gaan geven voor iets waarvan je nu nog niet zeker weet of het voor jou ook werkt…. ook al heeft het de potentie van een veel fijner en leuker leven. Dan kiezen we dus massaal voor de enigszins comfortabele versie van ons leven.

Gelukkig heeft de natuur daar iets tegen ontwikkeld, als je iets aan het doen bent wat toch niet helemaal de bedoeling is dan ontstaat er vanzelf een lekkere dikke vette crisis. Een echtscheiding, faillissement of die alles vernietigende Burn Out.

’’In Nederland werkt ongeveer 1 op de 5 mensen niet, als gevolg van stress en een burn-out. Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken. We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn.’’

dr. E. MatserTelegraaf (4-11-2018)

Een burn out ruimt lekker op

Een burn out is een bijzonder mooie manier om even lekker op te ruimen. Je baan is weg (en laten we eerlijk zijn meestal vond je die toch al niet zo gaaf). Dat wat je nog hoog te houden had (status van je baan, inkomen etc.) is ook weg, je voelt je meestal ronduit een loser. En alles waarvan je dacht dat het zekerheid gaf (als ik maar hard genoeg werk komt het allemaal goed) is ook onderuit gehaald.

Mooi! Dan hebben we nu dus een schone lei, en dan bedoel ik vooral die van al je overtuigingen in je hoofd. Alles wat je dacht dat waar was staat op losse schroeven. Heerlijk! Dus nu is de vraag…… ga je weer hetzelfde doen (en dus hetzelfde resultaat krijgen) of wordt het tijd voor een nieuw perspectief?

Je moet het zo ontiegelijk zat zijn.

Ik heb zelf twee keer een burn out gehad, ik ben wat hardleers 😉 Blijkbaar had ik het nodig om het echt, écht heel erg zat te zijn. De nood was bij mij die tweede keer zo hoog dat ik aan mezelf beloofde: ok zo gaat het niet langer, nu wil ik het anders en het maakt me niet uit wat ik ervoor moet doen. Ook al kost me dit jaren en moet ik er alles voor opgeven, ik wil nog maar één ding: een leven leiden waar ik heel gelukkig van word, waarvan ik oprecht voel; ja dit is helemaal de bedoeling!

En ik meende dat vanuit de grond van mijn hart! Het heeft me uiteindelijk ook jaren gekost, niets van hoe mijn leven er toen uit zag (incl. materiële zaken zoals mijn huis, auto, baan) is nog overgebleven. Maar laat dit je niet afschrikken! Ik kan je namelijk ook vertellen, dat ondanks die lange periode en dat enorme struggelen in het begin, het vanaf toen elke dag beter voelde. Er leek een soort geluksvibe door mijn lijf te stromen, puur omdat ik voor mezelf had gekozen. Die belofte aan mezelf was zo sterk, alleen al dat ik mezelf de vrijheid had gegeven daar helemaal voor te gaan maakte me al per direct gelukkig, ook al zag mijn wereld er op dat moment niet rooskleurig uit.

Die overgave toen, dat extreme verlangen en die intrinsieke drive maakte dat het me lukte om uit mijn eigen vicieuze cirkel te komen. Niet weer hetzelfde te doen maar echt open te stellen voor iets waarvan ik de uitkomst niet wist maar van binnen wel voelde dat het me gelukkiger zou maken. En op een gegeven moment kon ik zien dat het werkte, het begon te stromen; toevallige en bijzondere ontmoetingen met precies de juiste mensen op het juiste moment, steeds vaker kippenvel op m’n armen omdat iets raakt en kloppend voelt, steeds vaker opstaan zonder zorgen, me gelukkig en blij voelen. En daarmee groeide het vertrouwen, ik was op de juiste weg. En hiermee werd het ook steeds gemakkelijker, met al het bewijs dat zich opstapelde WIST ik namelijk dat het klopte, dat het waar was wat ik al die tijd had gevoeld.

Nog steeds is dat niet elke dag een feestje, kan ik stront chagrijnig zijn of overal even helemaal klaar mee zijn maar ik weet eigenlijk al tijdens die bui dat het niet waar is. Gewoon maar even een tegenreactie die de volgende dag alweer over is. Want nu ik eenmaal zie wat er allemaal mogelijk is, hoe vrij en ongelofelijk leuk het leven echt kan voelen, dan is er echt ‘no way’ dat ik nog terug ga naar dat miezerige compromis…. Met grote dank aan mijn burn outs!

——————-

update: in het kader van dit artikel kwam ik net deze video tegen die wat mij betreft spot on is! Kan geen toeval zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke week inspirerende artikelen in je mail.