Fractals; de vingerafdruk van God

Total
1
Shares

Door de opkomst van de computer zijn we nog maar sinds kort in staat om de wiskundige patronen in de natuur zelf ook na te bootsen. Een fractal is een wiskundige reeks, die als je hem in een computer invoert en een kleur geeft, prachtige kunstwerken genereert die oneindig doorgaan. Het zijn geometrische vormen die steeds opgesplitst worden in onderdelen die elk weer dezelfde vorm hebben als de begin vorm.

Omdat deze wiskundige reeks overal in de natuur terug te vinden is, wordt het ook wel de vingerafdruk van God genoemd. Dat zal wellicht ook de reden zijn dat ik gebiologeerd naar dit soort kunstwerken blijf kijken, alsof ik de oneindigheid van mezelf kan voelen, ik wordt door dit soort plaatjes en video’s meegezogen in het universum. Wat een heel vredig en blij gevoel geeft. Wil je even ontspannen? Dan zet je één van deze fractal art video’s aan.

Deze video is een samenwerking tussen de Fractal kunstenaar Olbaid ST en video designer Maths Town.

Fractals in Architectuur

Geïnspireerd door deze reeksen en patronen fractals zie je vaak terug in oude architectuur waar de sacred geometrie heel veel werd toegepast, zoals in deze foto van Notre-Dame Cathedral Basilica, Ottawa, Canada.

Photo by Marc-Olivier Jodoin on Unsplash
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke week inspirerende artikelen in je mail.